CUSH Health

Valgevaar voorspellen en voorkomen

Valgevaar voorspellen en voorkomen

CUSH Health is opgericht door een team van Britse artsen om in eerste instantie het groeiend probleem van het vallen bij ouderen aan te pakken. Zij ontwikkelden een manier om met smartwatches en kunstmatige intelligentie risicopatiënten in kaart te brengen en hen gepersonaliseerde kracht- en balansoefeningen aan te bevelen om vallen te voorkomen.

Sinds de coronapandemie gebruikt CUSH Health haar platform voor monitoring op afstand en interventie om het verlies van spierkracht en het sociaal isolement van ouderen te bestrijden.

 

Meer ernstig letsel door vallen

Vallen is een groot probleem bij ouderen en heeft vaak een slechte uitkomst. De afgelopen tien jaar is het aantal SEH-bezoeken voor ernstig letsel als gevolg van een valongeval met 6 project gestegen onder ouderen van 65 jaar en ouder. Heupfracturen en hoofd-hersenletsel zijn het meest voorkomende letsel. Het aantal valincidenten is de laatste vijf jaar met name in de leeftijd van 70-plussers toegenomen, terwijl het in de groep van 65 jaar en ouder redelijk gelijk is gebleven.

Professionals in de zorg beschouwen het vallen van ouderen als een complex, lastig en daardoor moeilijk aan te pakken probleem. Bij voldoende kennis, preventie en behandeling zijn er wel degelijk mogelijkheden.

Gepersonaliseerde oefeningen

Door het coronavirus hebben de artsen van CUSH Healthcare de ontwikkeling van hun product op een laag pitje moeten zetten. Wel is een testversie van dit nieuwe platform gelanceerd in twee Britse ziekenhuizen, als onderdeel van een pilotstudie. De algoritmen worden nu gevalideerd voor een volledige lancering in 2021.

Vanuit de Nederlandse zorgorganisaties is veel enthousiasme getoond. Wanneer het product in een nieuwe fase is, is er zeker behoefte om hier meer over te weten en om het eventueel uit te testen.

Co-creatiesessies

Co-creation sessions with end users have taken place in France, Belgium, and the Netherlands. As the product was still in the concept phase, this was most desirable. These sessions ensure that the entrepreneurs receive immediate feedback on their product and receive the right information at an early stage. This allows them to adapt the project in the right way.

In the Netherlands, two co-creation sessions took place at TanteLouise in Bergen op Zoom. The first session was held with care professionals who have a lot to do with falling elderly people, including physiotherapists and geriatric consultants.

They mapped out what happens, step by step, to a person who falls and needs care. They also looked at the product and gave constructive (enthusiastic) feedback where possible. A co-creation session was also held within TanteLouise with older volunteers. A session with clients of the care organisation was not possible due to the corona restrictions. An invitation to a select group of volunteers aged 60 and over led to enthusiastic reactions. Their experience in the organisation, but also their own life experience and ideas about the use of preventive means in the near future was very valuable.

Het
vervolg

Door het coronavirus hebben de artsen van CUSH Healthcare de ontwikkeling van hun product op een laag pitje moeten zetten. Vanuit de Nederlandse zorgorganisaties is veel enthousiasme getoond. Wanneer het product in een nieuwe fase is, is er zeker behoefte om hier meer over te weten en om het eventueel uit te testen.

Bekijk de volgende innovatie

Entusia