Entusia

Betrouwbaar ondergoed dat er mooi uitziet

Betrouwbaar ondergoed dat er mooi uitziet

Entusia is een speciaal ontworpen collectie ondergoed voor (mild) urineverlies. De missie van Entusia is om voor vrouwen en mannen met urineverlies mooi, comfortabel, sexy, was- en herbruikbaar ondergoed te ontwerpen. De slips van Entusia worden gemaakt met een nieuw soort vezel

die zorgt voor een verbeterde absorptie. Elke slip heeft een dunne voering, een pad die in de slip is verwerkt. Deze pad neemt heel snel urine op, terwijl geurtjes onmiddellijk geneutraliseerd worden.

 

Urineverlies is een groot probleem

Eén op de drie vrouwen en één op de vier mannen boven de 50 jaar heeft last van urineverlies. De urine-incontinentie varieert van enkele druppels tot grotere hoeveelheden. Op incontinentie rust nog altijd een taboe, er wordt weinig over gesproken.

De bestaande oplossingen voor urineverlies zijn inlegkruisjes en maandverbanden voor de vrouwen en inlegverbanden voor mannen. Naast een onveilig gevoel ervaren de gebruikers ook de last om telkens extra materialen mee te nemen.

De oplossing
van Entusia

De slips van Entusia zijn gemaakt van zachte kwaliteitsstoffen. Bij de afwerking is erop gelet dat het ondergoed mooi, comfortabel en sexy is. Ook is het ondergoed was- en herbruikbaar. In de slip is een dunne pad verwerkt die gemaakt is van een nieuw soort vezel en snel urine opneemt.

De pad bestaat uit drie verschillende lagen:

  • Laag 1: de vezels van de bovenlaag laten heel gemakkelijk de urine door, zodat de huid droog blijft.
  • Laag 2: de middenlaag houdt de urine vast en absorbeert tien keer haar eigen gewicht in een halve seconde. Dat is 20 keer sneller dan bijvoorbeeld katoen of bamboe.
  • Laag 3: De buitenste laag is waterbestendig, licht en duurzaam. Zij zorgt ervoor dat de urine niet door de slip heen kan komen.

De pad is geïntegreerd in de slip, zodat deze goed op zijn plaats blijft en niet kan verschuiven, zoals bij een inlegkruisje. De slips van Entusia zijn wasbaar en daardoor herbruikbaar. De antibacteriële behandeling van de pad vermindert de kans op infecties en neutraliseert geurtjes.

Bevindingen meegenomen
in toekomstig ontwerp

In het traject van SEAS2Grow is het product verder verbeterd door de bevindingen van eindgebruikers en zorgprofessionals mee te nemen in het toekomstig ontwerp.

In vier landen vonden co-creatiesessies en business-interviews met zorgprofessionals en potentiële afnemers plaats. Daarnaast zijn live-testen gehouden met eindgebruikers. Deze activiteiten werden uitgevoerd door LiCalab (België), gemeente Alkmaar/Smart Homes (Nederland), La Vie Active (Frankrijk) en Anglia Ruskin Univ (Groot-Brittannië). In totaal namen 47 eindgebruikers deel aan de livetesten. Elf zorgprofessionals en zes experts vanuit distributie/verkoop woonden de co-creatieve sessies en business-interviews bij.

Uniek was dat in SEAS2Grow voor het eerst mannen het ondergoed van Entusia hebben getest.

Van alle gebruikers vond 80% Entusia een betere oplossing dan de alternatieven die zij vandaag de dag gebruiken. Zij baseerden zich op de volgende criteria: gevoel van droogheid, lekkage, geurhinder, huidirritatie, gebruiksgemak (onder andere wasinstructies) en het gevoel tijdens het dragen.

Er is een filmpje opgenomen met het bedrijf dat getoond werd op het jaarlijks SEAS2Grow-event in Brussel op maart 2018.

Het vervolg

In Frankrijk is een distributeur gevonden en in België is Entusia inmiddels terug te vinden in tal van thuiszorgwinkels en lingeriezaken. Entusia is nieuwe Europese markten aan het onderzoeken en heeft ook een webshop ontwikkeld in vier talen: Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Entusia focust zich ook meer en meer op de woonzorgcentra (WZC). De redenen hiervoor zijn:

  • Producten stimuleren het zelfvertrouwen, de waardigheid en de autonomie van de bewoners. De producten kunnen zoals normaal ondergoed 24 uur aan een stuk gedragen worden. Hierdoor hoeven zorg- of verpleegkundigen niet twee of drie keer per dag de verbanden te verversen.

Dit stimuleert de autonomie van de bewoner, waardoor hij of zij zich beter voelt. Bovendien sparen de zorg- of verpleegkundigen 10 minuten per dag per bewoner uit. Daardoor hebben zij meer tijd voor andere taken.

  • Producten zijn kostenbesparend in aankoop en bij de afvalverwerking. Dat heeft Entusia samen met twee groepen van WZC in kaart gebracht. Het ondergoed van Entusia kan minstens zestig keer uitgewassen worden. Dat is kostenbesparend op de aankoop. Samen met WZC is tevens in kaart gebracht hoeveel afval op jaarbasis wordt bespaard bij het gebruik van Entusia. Dit bleek eveneens een kostenbesparing op te leveren.

Entusia is ook bezig met de ontwikkeling van ondergoed met een hoger absorptieniveau, omdat hier enorm veel vraag naar is.