Overige innovaties uitgelicht

Overige innovaties

MemoryHome is een unieke methode om het contact met mensen met Alzheimer en andere vormen van dementie te verbeteren. Via een persoonlijk geheugenpaleis worden herinneringen opgeroepen.

MEMORIDE van Activ84health NV is een virtueel fietsplatform dat ervoor zorgt dat bewoners van een zorginstelling fysiek, cognitief en sociaal actief blijven. Het is een applicatie die het voor ouderen mogelijk maakt om door hun verleden te fietsen.

Reebocon Bionics is bezig met de ontwikkeling van een lichte knieprothese (Intelleg) en een exoskelet. Zij werken via een intelligent systeem. Hierdoor kan het mogelijk worden voor mensen met een lichamelijke beperking om op te staan en te wandelen.

Parlangi is een online platform voor intergenerationeel leren. Jongeren en ouderen voeren gesprekken met elkaar in de moedertaal van de oudere. Op deze manier schaven de jongeren hun taalkennis bij en doen ze levenswijsheid op, terwijl de ouderen op hun beurt sociaal contact hebben.

Klup is een Nederlandse app voor 50-plussers met als hoofddoel het verminderen van eenzaamheid en sociale isolatie. Gebruikers worden gelinkt aan elkaar op basis van gedeelde interesse en locatie. Hierdoor kunnen nieuwe contacten in de eigen omgeving ontstaan en samen activiteiten ondernomen worden.

Smart Power Sockets and AI zijn slimme stopcontacten met ingebouwde sensoren. Hiermee kunnen de dagelijkse activiteiten van ouderen gemonitord worden. Zo kan een beeld gevormd worden van de dagelijkse activiteiten van een oudere persoon en kan een verandering in levensstijlpatronen erop wijzen dat er iets mis is.

De gezelschapsrobot Cutii van het bedrijf Yumii kan via stem- en gezichtsherkenning ouderen toegang bieden tot een volledige catalogus met activiteiten en diensten. Activiteiten kunnen gaan van een virtueel museumbezoek plannen tot wat tijd doorbrengen met de kleinkinderen.

WellWatch is een innovatie van Care UK. Het is een smartwatch gecombineerd met een alarmeringsdienst voor een kwetsbare ouderen. Het doel is om data en slimme intelligentie te gebruiken om de consequentie van een val bij ouderen te kunnen minimaliseren.

Mechion is een start-up die autonome patiëntobservatiesystemen maakt om dementie te detecteren. Hierbij maken zij gebruik van kunstmatige intelligentie om analyses, inzichten, kwantitatieve en kwalitatieve gegevens te bieden aan familieleden, verzorgers en artsen. Op deze manier kan in een vroeg stadium dementie worden gedetecteerd.

VIA

VIA is een zorginnovatie van het Engelse bedrijf Nascenta. Het is een online community waar mensen met een beperking gekoppeld worden aan een vrijwilliger die hen naar een bepaalde bestemming kan brengen.

De SenseRadar is een nieuwe techniek die mogelijkheden biedt om nauwkeurig slaap te meten en betreffende analyses te maken. De techniek is contactloos en kan door een veelvoud aan materialen heen meten. 

Walk with Path is een bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk dat het hulpmiddel Pathfinder ontwikkeld heeft om op de schoenen te bevestigen. Dit hulpmiddel projecteert een groene laserstraal voor de voeten, zodat bijvoorbeeld iemand met Parkinson een stimulans krijgt om te stappen.

Familities is een slimme kalender die mantelzorgers helpt hun tijd efficiënter in te delen. Dit moet ervoor zorgen dat het isolement te verlichten van naasten die zorg nodig hebben, thuiswonend of in een woonvoorziening. Met de mobiele en web-app kunnen gezinnen oproepen en bezoeken plannen om zo vaak mogelijk in contact te blijven met hun dierbaren.

Sensara verzamelt met behulp van verschillende sensoren data over het leefpatroon van alleenwonende senioren. Via een app kan de mantelzorger of zorgprofessional meldingen krijgen bij afwijkingen en als hulp nodig is.

De Music Chair is een stoel voor mensen met dementie met in de hoofdsteunen speakers, zodat de muziek goed te horen is voor degene die in de stoel zit maar niet voor de omgeving. Dat maakt het mogelijk dat iemand muziek naar eigen keuze kan beluisteren, zonder dat de huiskamer en anderen daar per se ook naar moeten luisteren.

UNAIDE zijn bewegingsdetectoren die zijn aangesloten op de assistentiebox op afstand. De detectoren worden in huis geïnstalleerd en signaleren automatisch een afwijking in het levensritme van de patiënt. Zonder camera behoudt de patiënt de privacy en levensstijl.

CareTeam is een app van het Engelse bedrijf Nquiringminds. Met deze apps kunnen mantelzorgers de zorg rondom hun naaste afstemmen en ook met de zorgprofessionals.

Remarkable Tech ontwikkelt een online applicatie die ingezet kan worden voor het delen van herinneringen door het chronologisch bewaren van individuele levensverhalen gedurende de levensloop van een oudere. Daarbij geeft een 'zorgpaspoort' inzicht in relevante niet-medische informatie over de oudere.

Het Into.care-platform van Prediktiv verbetert de  workflow van zorgorganisaties. Een zorgplanning kan opgemaakt worden, teamleden kunnen toegewezen worden en krijgen de informatie die ze nodig hebben om hun taken uit te voeren. Het platform into.care geeft zo controle over dagelijkse zorgroutines, waardoor administratieve processen versneld worden.

De Freya Levate is een loophulpmiddel met een sta-op-functie, een 2-in-1-looprek. Het looprek biedt hulp aan senioren met sta-op-problemen om zelfstandig rechtop te komen vanuit zitpositie. Tevens kan de Freya Levate gebruikt worden als een standaard looprek.  Zorgprofessionals en mantelzorgers worden zo ontlast, omdat minder hulp moet geboden worden aan de ouderen.

De Neo-Slip is door een verpleegkundige ontworpen steunkousaantrekker, waarbij gelet is op comfort en veiligheid. Het product zorgt ervoor dat het aanbrengen van de steunkous net zo makkelijk gaat als het aantrekken van gewone sokken. De Neo-Slip is gemaakt van glad materiaal met een minimum aan wrijving. De mantelzorger of zorgprofessional kan zo makkelijker en sneller de steunkousen aantrekken bij de cliënt.