Wolk

De Wolk beschermt de heupen bij een val

De Wolk beschermt de heupen bij een val

De Wolk is een slimme heupbeschermer die heupfracturen voorkomt. Bij een val worden de heupen beschermd met behulp van sensoren en airbags. De Wolk zorgt niet alleen voor een reductie van het aantal heupfracturen,

maar levert ook tijdswinst op voor zorgmedewerkers en geeft de cliënt en familie een rustiger bestaan. In 2020 won Wolk de Nationale Zorginnovatieprijs van het publiek.

 

Heupfracturen vormen een groot probleem

Heupfracturen komen vaak voor; in Nederland al ongeveer 18.000 keer per jaar. Driekwart van de mensen met een gebroken heup is 75 jaar of ouder.  Heupfracturen vormen een groot probleem binnen de ouderenzorg. Naast de pijn en ellende voor het slachtoffer en de familie vraagt een heupfractuur 200 extra uren van het verpleeghuispersoneel. Bovendien maken zorgmedewerkers en familie zich continu zorgen om hun valgevaarlijke cliënten en dierbaren.

Zo werkt de Wolk

De Wolk bestaat uit een band die rond de taille wordt gedragen. In de beschermer zitten airbags en sensoren. De sensoren monitoren 500 keer per seconde iedere beweging en herkennen een val direct. Voordat de drager de grond raakt, wordt een airbag opgeblazen rond de heup. Daardoor is de val zacht.

Een val wordt automatisch per sms-bericht, met vermelding van de locatie, aan de contactpersoon doorgegeven. Bovendien kan de wolkdrager ook zelf alarm slaan. De Wolk is herbruikbaar. Na iedere val kan het gebruikte patroon eenvoudig worden vervangen, waarna de Wolk weer volledige bescherming biedt.

 

Succesvolle testen
bij zorgorganisaties

Op het moment dat Wolk werd geselecteerd voor het SEAS2Grow-project was de innovatie al getest door tanteLouise. Deelname aan SEAS2Grow was voor Wolk vooral interessant vanwege de buitenlandse markt. Wolk is dan ook geïntroduceerd bij zorgorganisatie La Vie Active in Hauts-de-France. De eigenaren van Wolk zijn begin 2020 persoonlijk naar het noorden van Frankrijk afgereisd om de laatste voorbereidingen te treffen. 

Gedurende 8 weken hebben vijf inwoners van La Vie Active de slimme heupairbag uitgeprobeerd. Halverwege maart 2020 vond de eindevaluatie plaats tussen de partners van SEAS2Grow en Wolk.

De zorgprofessionals van La Vie Active zijn enthousiast over de Wolk. De heupairbag is gebruiksvriendelijk en zowel de cliënten als de verzorgers voelen meer zekerheid wanneer de Wolk gedragen wordt.

 

Van Nederland
tot Frankrijk

De Wolk wordt momenteel door ruim zeventig zorgorganisaties gebruikt in Nederland. Het succes is niet meer te ontkennen. Meer dan 1000 personen zijn beschermd, ruim 250 vallen zijn voorkomen en meer dan 10 miljoen aan zorgkosten is volgens Wolk bespaard gebleven.

Het enthousiasme sloeg over op Frankrijk. Eind 2020 wordt onderhandeld hoe de Wolk het beste geïmplementeerd kan worden in Frankrijk. De Franse businesspartners van SEAS2Grow proberen de juiste connecties te leggen en de zogenoemde ‘route-to-market’ uit te stippelen voor de Wolk in Frankrijk.